projecten
DUMAVA-subsidie voor duurzaam zorgvastgoed

DUMAVA-subsidie voor duurzaam zorgvastgoed

Lees hier het verhaal van Land van Horne

Het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed kan veel opleveren maar vraagt vaak om een flinke investering aan de voorkant, waarvoor niet altijd de financiële middelen aanwezig zijn. Zeker in de zorgsector zijn de middelen schaars, terwijl de uitdagingen, zoals het personeelstekort en toename van zorgkosten voor deze sector groeien. Het verduurzamen van de zorgsector is cruciaal, en ook het eigen vastgoed valt hieronder. Daarom ondersteunt het RVO hierbij middels de DUMAVA-investeringssubsidie, om zo het verduurzamen van het vastgoed in Nederland te versnellen.

Op Naar Nul heeft al een aantal jaren ervaring en succes met deze subsidie. Tijdens de afgelopen DUMAVA-ronde heeft Op Naar Nul Land van Horne ondersteund bij het aanvragen voor DUMAVA-subsidie voor 5 locaties. Aan de hand van een energiescan zijn per locatie de verduurzamingsmaatregelen onderzocht. Land van Horne heeft de intentie om alle locaties aardgasvrij te maken, voor sommige locaties lukt dit al met het uitvoeren van enkele maatregelen. Maar voor locaties (bouwjaar voor 1992) is een fasering aangebracht waarin de verschillende maatregelen in stappen worden uitgevoerd. De financiering van de uit te voeren maatregelen is en blijft altijd lastig en drukt zwaar op het te besteden budget. Dan is de DUMAVA-subsidie van circa 30% op de investering een belangrijke bijdrage in de financiering. Vandaar dat Land van Horne ervoor heeft gekozen om door Op Naar Nul te worden bijgestaan met de aanvraag voor DUMAVA-subsidie.

Bij zorgorganisatie Land van Horne kan iedereen elke dag zichzelf zijn, ook als iemand door omstandigheden op de hulp van anderen is aangewezen. Met thuiszorg, revalidatie, behandeling, (woon)zorgcentra, gasterijen en handige services ondersteunen zij mensen in de gemeenten Weert, Nederweert, Leudal, Someren en Cranendonck. Land van Horne staat voor de opgave om 14 locaties (variërend van 4.000m2 t/m 18.000m2) te verduurzamen. Henry Smeets (Manager Huisvesting, Klantenservice en Inkoop) is verantwoordelijk voor de vastgoedportefeuille en werkt samen met zijn team aan een toekomstbestendige en duurzame organisatie. Voor elke locatie is een portefeuilleroutekaart opgesteld om inzicht te krijgen in de geplande maatregelen met bijbehorende CO2-reductie.

Op Naar Nul heeft onderzocht welke maatregelen ingediend kunnen worden bij de 2e DUMAVA-ronde. Uiteenlopende maatregelen zoals isolatie, zonnepanelen, warmtepomp en WKO zijn ingediend. Er is een bedrag van in totaal € 1,4 miljoen subsidie voor 5 locaties aangevraagd. Uiteindelijk is voor ruim 7 ton aan subsidie ingeloot.

Voor elke locatie heeft ONN een Projectplan geschreven waarin de verschillende maatregelen zijn beschreven. Daarbij is per locatie een begroting en een planning van uit te voeren maatregelen met beoogde CO2 besparingen opgesteld. Deze rapportages zijn besproken met het team van Land van Horne, waarna de

DUMAVA-aanvragen ingediend konden worden. Het indienen is succesvol verlopen en 2 aanvragen zijn ingeloot en goedgekeurd door het RVO. Met deze 2 locaties gaat Land van Horne direct aan de slag met de verduurzamingsdoelstelling.

 


Quote Henry Smeets
(Manager Huisvesting, Klantenservice en Inkoop):

 

“Het DUMAVA-aanvraagproces vraagt om specifieke kennis en expertise, waaraan elke aanvraag moet voldoen. Voor Land van Horne is het ontvangen DUMAVA-maatwerkadvies van Op Naar Nul een prettige en succesvolle ervaring. Doordat het werk ons uit handen is genomen, heeft ons team zich kunnen focussen op de huidige werkzaamheden èn hebben wij € 704.000 aan subsidie toegewezen gekregen. De locaties die uitgeloot zijn, gaan we samen met ONN weer klaarstomen voor de 3e DUMAVA-ronde”.

 


 

Inmiddels is Land van Horne gestart met het uitzetten van de verschillende maatregelen, zodat ze deze zomer een fijn binnenklimaat hebben en zelf energie opwekken.

 

In het kort:

 • Welke maatregelen komen in aanmerking voor DUMAVA-subsidie?

  Dan kunnen we doorverwijzen naar onze DUMAVA pagina.
  www.dumava.nl

 • Wanneer valt een pand onder de doelgroep Maatschappelijk vastgoed?

  Dan kunnen we doorverwijzen naar de lijst met SBI codes (Staatscourant bijlage 2)

   

 • Kun je ook DUMAVA aanvragen voor een gehuurd pand?

  Nee, alleen de eigenaar een pand kan DUMAVA aanvragen en alleen als het behoort tot de doelgroep, zie hiervoor lijst met SBI codes (Staatscourant bijlage 2)

 • Hoeveel tijd is nodig om een DUMAVA-advies voor te bereiden?

  Dit verschilt per aanvraag en is maatwerk. Ons advies is om zo snel mogelijk aan de slag te gaan. Zijn er voor nog onduidelijkheden? Neem contact met ons op.

Is jouw zorginstelling ook op zoek naar een financiële boost om het vastgoed te verduurzamen? De volgende mogelijkheid voor het indienen van DUMAVA-subsidie is 22 april 2024. Wil je ondersteuning vanuit Op Naar Nul ontvangen, neem dan op korte termijn contact op met Evelyne Haas via evelynehaas@isonn.nl. Onze ervaring leert dat een goede voorbereiding het succes met behalen van subsidie aanzienlijk vergroot. Voor meer informatie over de subsidie: https://dumava.nl/

Projecten