
De Passerel aan het woord over bewustmaking
Gedragsverandering werkt écht – ook in de zorg!
De Passerel zet de bewustmakingsworkshops over duurzaamheid van Op Naar Nul in om bewustwording en gedragsverandering te creëren bij medewerkers en bewoners.
Zorginstellingen in Nederland staan voor de uitdaging om duurzamer te werken. De Passerel, een zorginstelling die zich richt op ondersteuning van mensen met een beperking, wil de kennis en bewustwording rondom energiebesparing vergroten bij zowel cliënten als medewerkers. Dit initiatief sluit aan bij de doelstellingen van de Green Deal Zorg 3.0, waarin duurzaamheidstraining en gedragsverandering een belangrijke rol spelen. Daarnaast speelden stijgende energiekosten en de bredere wens om bij te dragen aan een duurzamere samenleving mee in de keuze om deze workshops te organiseren.
Vincent Jansen (Adviseur Vastgoed) en Kristina Petkova (Verduurzamingscoördinator) delen hun ervaringen:
“De bewustmakingsworkshops van Op Naar Nul hebben bij De Passerel gezorgd voor concrete gedragsveranderingen en een verhoogd bewustzijn rondom energiebesparing. De combinatie van educatie, praktische tools en continue betrokkenheid blijkt succesvol in het stimuleren van duurzaam gedrag binnen de zorg.”
Samenwerking met Op Naar Nul
De Passerel werkt al meerdere jaren samen met Op Naar Nul op het gebied van duurzaamheid. De samenwerking begon met technische maatregelen, zoals de engineering en realisatie van zonnestroominstallaties op verschillende locaties. Later volgde de inzet van bewustwordingscampagnes binnen de zorg.
“De praktische en toegankelijke aanpak van Op Naar Nul sloot goed aan bij onze doelgroep, waardoor de workshops effectief en impactvol konden worden ingezet.”
Bewustwording als sleutel tot verandering
De Passerel realiseerde zich dat energiebesparing niet alleen afhangt van technische maatregelen, maar ook sterk wordt beïnvloed door gedrag en bewustzijn. Door zowel medewerkers als cliënten actief te betrekken, wil de organisatie hen bewust maken van hun rol in het verminderen van energieverbruik en hen stimuleren om duurzame keuzes te maken in het dagelijks leven.
Wat maakt het bewustwordingsprogramma effectief?
- Workshops die inspireren –Op interactieve wijze ontdekken cliënten en medewerkers hoe ze duurzamer kunnen handelen.
- Praktische tips en hulpmiddelen –cliënten en medewerkers worden actief betrokken en gemotiveerd om duurzame acties te ondernemen.
- Duidelijke communicatie en opvolging – Dankzij goede samenwerking en zorgvuldige planning verlopen de workshops succesvol.
Hoe kijkt De Passerel naar de toekomst?
De Passerel wil de bewustmaking rondom energiebesparing structureel blijven inzetten. Daarnaast overweegt De Passerel om Op Naar Nul opnieuw in te schakelen voor het monitoren van de voortgang en het ontwikkelen van nieuwe initiatieven. Ook willen ze meer cliënten actief betrekken, bijvoorbeeld door workshops op meerdere locaties te organiseren.
Impact en resultaten
De workshops werden positief ontvangen door zowel cliënten als medewerkers, ze werden omschreven als duidelijk, enthousiast gebracht en zeer helpend bij het bewustmaken van cliënten. Bij de evaluatie na een aantal weken en maanden, blijkt dat 100% van de locaties duurzamere keuzes is gaan maken naar aanleiding van de workshops. Enkele concrete gedragsveranderingen die sindsdien zijn doorgevoerd:
- Cliënten gebruiken een zandloper om korter te douchen.
- De verwarming wordt ’s avonds eerder teruggezet naar de nachtstand.
- Medewerkers en cliënten blijven elkaar herinneren aan energiebesparende maatregelen, onder andere via bewonersoverleggen.
Samen naar een duurzamere zorg!
Dankzij het bewustwordingsprogramma van Op Naar Nul zijn bij De Passerel concrete acties in gang gezet. Dit laat zien dat gedragsverandering écht werkt. Door samen te blijven leren en verbeteren, zorgen we voor een duurzame toekomst.
Tips voor andere zorginstellingen
Kristina en Vincent adviseren andere zorginstellingen om bewustwording serieus op te nemen als onderdeel van de verduurzaming. Technische maatregelen alleen zijn niet voldoende; gedragsverandering is essentieel om écht impact te maken. Door medewerkers en cliënten vanaf het begin te betrekken en ambassadeurs binnen de organisatie aan te wijzen, wordt de kans op blijvende verandering vergroot. Daarnaast helpt samenwerking met een ervaren partij zoals Op Naar Nul om het proces effectief te begeleiden.