projecten

Duurzame Educatie voor Basisschoolkinderen bij Het Wattsons Lab

Het Wattsons Lab is een aantrekkelijk educatief programma, speciaal gemaakt voor baisschoolleerlingen, met de focus op duurzaamheid. Ons doel is om ze bewust te maken van belangrijke onderwerpen zoals energie, water, voeding en afval en hen erbij te betrekken. Door middel van leuke en interactieve opdrachten willen we leerlingen aanmoedigen om na te denken over de invloed die hun handelingen hebben op de wereld om hen heen. 

Het Wattsons lab 

Het Wattsons lab is een laboratorium dat in de school komt te staan waarbij de Wattsons leerlingen meenemen in de belevingswereld van duurzaamheid via allerlei opdrachten. Er zijn drie verschillende vormen:

Het drieweekse lab 

Tijdens het drieweekse lab komen twee van onze energieke Wattsons op de eerste dag langs om het lab te introduceren. Ze ontvangen telkens een klas bij het lab, voeren samen die dag proefjes met een zonnepaneel uit en ontdekken dat er codes verstopt zijn die nodig zijn om de school te redden… Het lab blijft dan drie weken op school, zodat de kinderen op eigen initiatief de opdrachten kunnen ontdekken onder begeleiding van de leerkracht. Het programma wordt afgesloten met een feestelijke finale voor de hele school. 

 

Het tweedaagse lab 

In het tweedaagse lab komen twee Wattsons twee dagen langs om de lessen te verzorgen en samen met de leerlingen opdrachten uit te voeren. Ze leren op een interactieve manier hoe ze duurzame keuzes kunnen maken in hun dagelijks leven. We bespreken de invloed van fossiele brandstoffen op onze planeet, begrijpen de werking van zonnepanelen, leren waarom afvalscheiding essentieel is, ontdekken hoe vlees wordt geproduceerd, en nog veel meer. Dit is een krachtige manier om kinderen bewust te maken van hun invloed op de aarde. 

Wattsons lab op maat  

Het is mogelijk om het Wattsons lab geheel op maat in te zetten voor bepaalde klassen, lessen, events of bepaalde thema’s bijvoorbeeld gericht op energiebesparing. In overleg kunnen we kijken waar de behoeftes liggen.  

Leerlingen maken bewustere keuzes 

Na deelname aan Het Wattsons Lab zien we dat kinderen bewustere keuzes maken. Ze begrijpen waarom duurzaamheid belangrijk is en hoe zij persoonlijk kunnen bijdragen. Een inspirerend voorbeeld is dat een leerling thuis tegen de ouders zegt dat ze de lampen uit moeten doen als het niet nodig is, de verwarming lager zetten en korter douchen. Dat is wat we met het Wattsons lab willen bereiken.  

Interesse? 

Wij nodigen scholen, schoolstichtingen, gemeentes en andere geïnteresseerden van harte uit om zich in te schrijven voor Het Wattsons Lab of voor lessen op maat. Samen kunnen we de volgende generatie helpen opgroeien tot bewuste en verantwoordelijke wereldburgers, die begrijpen dat duurzaamheid de sleutel is tot een gezonde toekomst voor onze planeet. Doe met ons mee en maak een verschil! 

Wil je meer weten over het verduurzamen van jouw school? Of ben je nieuwsgierig naar lesmateriaal om leerlingen bewuster te maken over duurzaamheid? Vraag dan naar de mogelijkheden die bij jou passen.

Projecten