Zonnepanelen

Zonnepanelen

De ontwikkeling van zonnepanelen ontstond in de jaren 50 en 60 van de 20e eeuw. In 1954 ontdekten wetenschappers bij Bell Laboratories in de Verenigde Staten het fotovoltaïsche/ photovoltaic (PV) effect, waarbij licht wordt omgezet in elektriciteit in bepaalde materialen. Dit legde de basis voor zonne-energie. In de decennia die volgden, werden er verschillende soorten zonnecellen en zonnepanelen ontwikkeld, voornamelijk gebaseerd op silicium, een halfgeleidermateriaal. De efficiëntie van zonnepanelen nam langzaam toe, terwijl de kosten werden verlaagd. In de jaren 90 begon de commerciële toepassing van zonne-energie toe te nemen, voornamelijk in afgelegen gebieden waar het moeilijk was om toegang te krijgen tot het elektriciteitsnet. Zonne-energie werd steeds meer erkend als een milieuvriendelijke en duurzame energiebron. Door voortdurende technologische vooruitgang en schaalvoordelen worden zonnepanelen steeds efficiënter, goedkoper en breder geaccepteerd als een belangrijke bron van hernieuwbare energie.

Wat kenmerkt een zonnepaneel?

 • Wat zijn zonnepanelen?

  Zonnepanelen, ook wel fotovoltaïsche panelen genoemd, zijn apparaten die zonne-energie omzetten in elektriciteit. Ze bestaan uit zonnecellen die licht opvangen en omzetten in gelijkstroom (DC). Een omvormer zet deze gelijkstroom om in wisselstroom (AC), die geschikt is voor gebruik in huizen en gebouwen.

 • Hoe werken zonnepanelen?

  Zonnepanelen bevatten siliciumzonnecellen die fotonen uit zonlicht absorberen. Wanneer de fotonen de zonnecellen raken, creëren ze een elektrisch veld in de cellen, waardoor elektronen in beweging komen. Dit creëert een stroom van elektriciteit, die kan worden gebruikt om elektrische apparaten in uw huis van stroom te voorzien.

 • Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?

  Zonnepanelen hebben verschillende voordelen. Ze zijn een milieuvriendelijke bron van energie, omdat ze geen schadelijke uitstoot veroorzaken tijdens het opwekken van elektriciteit. Bovendien kunnen zonnepanelen helpen om uw energierekening te verlagen en u mogelijk zelfvoorzienend te maken wat betreft elektriciteit.

 • Heb ik speciaal onderhoud nodig voor zonnepanelen?

  Over het algemeen vereisen zonnepanelen weinig onderhoud. Ze moeten echter periodiek worden schoongemaakt om stof, vuil en bladeren te verwijderen, omdat dit hun prestaties kan beïnvloeden. Ook is het belangrijk om de werking van de zonnepanelen te laten controleren door een specialist om ervoor te zorgen dat alles naar behoren functioneert.

Werking

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Wanneer de zon op de panelen schijnt, absorberen ze het licht. Hierdoor ontstaan elektronen die gaan bewegen en elektriciteit produceren. Die elektriciteit kan vervolgens worden gebruikt om apparaten van stroom te voorzien. Het is een hernieuwbare energiebron.

 

Type zonnepanelen

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen beschikbaar. De meest gebruikte vormen van zon-PV panelen voor stroomopwekking wordt hieronder kort samengevat:

 • Monokristallijne zonnepanelen: Deze panelen bestaan uit één kristalstructuur en hebben een hoge efficiëntie van tegenwoordig meer dan 20%. Ze hebben hetzelfde uiterlijk met afgeronde hoeken en gaan langer mee dan de oudere zonnepanelen (polykristal). Ze zijn zwart als de achterkant en het frame ook zwart zijn. Dit is een esthetisch voordeel maar geeft juist een iets lagere opwekking (wit reflecteert en koelt beter).
 • Glas-glas zonnepanelen: In plaats van een kunststof achterzijde (zwart of wit), hebben deze panelen een glazen achterkant (ook zwart of wit). Dit maakt ze duurzamer en bestand tegen vocht, wat de levensduur van het paneel kan verlengen. Ze zijn echter wel zwaarder en kunnen niet op alle daken worden toegepast.
 • Lichtgewicht- en plakpanelen: Voor plaatsen waar de dakconstructie niet stevig genoeg is voor gewone panelen zijn er ook nog lichtgewicht oplossingen. Deze worden in minder grote oplagen geproduceerd en zijn daardoor wel duurder.
 • Carports/ parkeeroverkappingen: Een andere oplossing en een vorm van dubbel ruimtegebruik is zonnepanelen te plaatsen in de vorm van een carport of grote parkeeroverkapping. Dit biedt ook een mooie mogelijkheid om elektrische laadpalen toe te voegen.

Omvormer

Een belangrijk onderdeel van een zon-PV systeem is de omvormer. Deze zorgt voor het omzetten van gelijkstroom naar wisselstroom die te gebruiken is voor onze apparaten. Voor het bepalen van de juiste omvormer voor een zonnestroominstallatie zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

 • Systeemgrootte: De omvormer moet geschikt zijn voor de totale capaciteit van je zonnepanelensysteem. Zorg ervoor dat de omvormer het vermogen aankan dat je panelen kunnen genereren. Een te kleine omvormer kan de systeemprestaties beperken, terwijl een te grote omvormer inefficiënt kan werken.
 • Type panelen: Verschillende omvormers zijn geoptimaliseerd voor specifieke zonnepanelentechnologieën, zoals monokristallijn of dunne film en het voltage waarmee ze werken. Zorg ervoor dat de omvormer passend is met het type panelen dat je hebt of van plan bent te installeren.
 • Ontwerp en installatie: Afhankelijk van de configuratie van je zonnestroomsysteem, zoals de oriëntatie en het aantal strings (reeksen panelen), moet je rekening houden met het ontwerp van de omvormer. Sommige omvormers zijn geschikt voor één string, terwijl andere meerdere strings kunnen ondersteunen.
 • Monitoring en communicatie: Overweeg om een omvormer te kiezen die geavanceerde monitoring- en communicatiefuncties biedt. Dit stelt je in staat om de prestaties van je systeem te volgen, eventuele problemen op te sporen en op afstand gegevens uit te lezen. Dit kan handig zijn voor het optimaliseren van de prestaties en het onderhouden van je zonnestroomsysteem.
 • Schaduw: Als je zonnepanelen te maken hebben met schaduwproblemen, zoals van bomen, schoorstenen of gebouwen, kan een systeem met micro-omvormers of een SolarEdge-systeem de voorkeur hebben. Micro-omvormers of optimizers van SolarEdge optimaliseren de prestaties van elk afzonderlijk paneel, waardoor de negatieve effecten van schaduw beperkt worden. Met een stringomvormer daarentegen kan de opbrengst van het hele systeem dalen als slechts één paneel in de string wordt beïnvloed door schaduw. Over het algemeen zijn stringomvormers vaak de meest kosteneffectieve optie, vooral voor grotere zonnestroomsystemen zonder schaduwproblemen. Voor dergelijke grote systemen is het beheer ook eenvoudiger met een stringomvormer. Micro-omvormers en SolarEdge-systemen hebben daarnaast een hogere initiële kostprijs vanwege de extra kosten van de micro-omvormers of optimizers.
 • Kwaliteit en garantie: Kies voor een omvormer van een bekende fabrikant met een goede reputatie en betrouwbare garantievoorwaarden. Een hoogwaardige omvormer kan de prestaties van je systeem verbeteren en zorgen voor een langere levensduur.

 

Installatie realiseren

Het installeren van zonnepanelen is een belangrijke stap naar duurzame energie en het verminderen van onze ecologische voetafdruk. Bij een succesvolle installatie zijn er echter enkele cruciale factoren die aandacht verdienen: engineering, Scope 12, brandveiligheid, legplan, stringplan, projectleiding en vergunningen voor gemeentelijke of rijksmonumenten.

 

 • Engineering vormt de basis van een installatie die voldoet aan de hoogste kwaliteit. Door het uitvoeren van grondige studies kunnen ingenieurs de optimale locaties voor zonnepanelen bepalen. Ze zorgen ervoor dat de panelen efficiënt werken en lang meegaan, waardoor de investering in groene energie wordt gemaximaliseerd.
 • Scope 12-normen zijn van cruciaal belang om de kwaliteit en duurzaamheid van zonnepanelen te waarborgen. Deze normen garanderen dat de installatie voldoet aan de hoogste standaarden en dat de panelen veilig en betrouwbaar zijn. Het naleven van Scope 12 is een essentiële stap in het realiseren van een duurzaam energiesysteem.
 • Brandveiligheid is een aspect dat niet over het hoofd mag worden gezien. Door een zorgvuldig legplan op te stellen, waarbij voldoende afstand wordt gehouden tussen panelen en brandbare materialen, kunnen brandrisico’s worden geminimaliseerd. Het gebruik van brandwerende materialen versterkt de veiligheid nog verder.
 • Het stringplan, dat de optimale configuratie van de panelen bepaalt, is van groot belang voor een efficiënte stroomopwekking. Door gebruik te maken van hoogwaardige connectoren en samen te werken met ervaren elektriciens, kan een betrouwbare en veilige elektrische verbinding worden gegarandeerd.
 • Voor gebouwen die een gemeentelijke of rijksmonumentale status hebben, is het verkrijgen van de juiste vergunningen noodzakelijk. Samenwerking met monumentenzorg en het respecteren van de architectonische integriteit van deze gebouwen is van groot belang bij het leggen van zonnepanelen op een harmonieuze en verantwoorde manier. 3D modellen laten opstellen kunnen goed helpen hierin.
 • Projectleiding speelt een belangrijke rol bij het coördineren en toezicht houden op de installatie. Een goed geleid project zorgt ervoor dat alle aspecten van de installatie naadloos op elkaar aansluiten en dat eventuele problemen tijdig worden opgelost. Dit verzekert een vlotte en succesvolle realisatie van het zonnepanelensysteem.
 • Uiteindelijk zijn de installateurs degene die echt zorgen voor de kwaliteit van de installatie door het materiaal op een juiste wijze aan te sluiten (denk aan vastzetten en aandraaien van onderdelen zoals de connectoren).

 

Al met al is het belangrijk om bij de installatie van zonnepanelen rekening te houden met; engineering, werkvoorbereiding, veiligheidsplan tijdens de realisatie, brandveiligheid, legplan, stringplan, projectleiding, Scope 12 keuring bij oplevering, en vergunningen voor monumenten. Door deze onderdelen serieus te nemen, kunnen we ervoor zorgen dat zonne-energie op een veilige, efficiënte en duurzame manier wordt geïntegreerd in onze gebouwen en samenleving.

 

 

Projecten

Meer weten over zonnepanelen?