
ONN werkt samen met zorginstellingen
Duurzaamheid is een belangrijk thema voor zorginstellingen.
Een schone, circulaire wereld met een lagere CO₂-uitstoot horen daarbij. Veel instellingen hebben daarom de Green Deal Zorg 3.0 getekend. Daarmee is de intentie voor een duurzame zorginstelling gelegd, maar hoe maak je die ambitie werkelijkheid? Soms zijn de eerste stappen al gezet, maar hoe zorg je ervoor dat de duurzame ambitie verankerd wordt in de gehele organisatie?
Op Naar Nul biedt sectorspecifieke kennis en tools om dit te realiseren. We hebben ervaring in het begeleiden van zorginstellingen bij het volledige verduurzamingstraject. Van advies en realisatie van technische verduurzamingsmaatregelen voor gebouwen en het bewustmaken van de gebruikers van de gebouwen tot aan begeleiding van de Green Deal Zorg 3.0.
Hieronder een aantal mogelijkheden van onze adviezen. Deze zijn los of in combinatie af te nemen.
CO₂-routekaart/Portefeuilleroutekaart
Dit is een langetermijnvisie en stappenplan om de CO2-uitstoot van je gebouwen te verminderen. Het laat zien op welke manier een organisatie wil werken aan de klimaatdoelen. Het geeft per gebouw (eigendom en huur) o.b.v. gebruiksoppervlak en energieverbruik met geplande energiemaatregelen inzicht in de verwachte besparingen (op energie, CO2 en kosten) en de daarvoor benodigde investeringen. Het is een strategisch hulpmiddel voor lange termijnplannen en -doelen rond C02-reductie.

Verduurzamingsplan gebouw
Tijdens een opname op locatie brengen we de mogelijke verduurzamingsmaatregelen in beeld. Hierbij volgen we het principe van de Trias Energetica en geven we een indicatie van de kosten, inclusief mogelijke subsidies. Wij reiken oplossingen aan bij netcongestie problemen en kunnen ondersteunen bij de realisatie van verduurzamingsmaatregelen, zodat de juiste kwaliteit binnen het gestelde budget geleverd wordt.
Milieubarometer
We kunnen de milieubarometer helpen invullen. Met deze online CO2 calculator voor monitoring en vergelijking van milieuprestaties van de gehele organisatie (zoals energie-, watergebruik, afval en transport) krijg je inzicht in de CO2-footprint van de hele organisatie. Het ondersteunt bij rapportages die ingezet kunnen worden om de voortgang van de Green Deal Zorg en certificeringen, zoals de Milieu Thermometer Zorg scherp te krijgen en te monitoren.
Nulmeting
Wij stellen een overzicht op van de huidige duurzame status van de organisatie, afgezet tegen de wettelijke verplichtingen en doelstellingen van de Green Deal Zorg 3.0. Door middel van interviews met stakeholders en de ontvangen data stellen we de Nulmeting op aan de hand van de 5 pijlers. Hiermee wordt de huidige duurzame status inzichtelijk en ziet men waar ondersteuning nodig is.
Visie Duurzaamheid
Met het opstellen van een Visie Duurzaamheid kan een organisatie een kapstok neerzetten om de verduurzaming te integreren in elke dimensie van de zorgorganisatie. Aan de hand van verschillende interviews met stakeholders uit de organisatie stellen wij een passende Visie Duurzaamheid op.
Plan van Aanpak Green Deal Zorg 3.0
Begeleiding en ondersteuning met kennis en expertise van de Green Deal Zorg 3.0, zodat er samen met het Green Team een concreet Plan van Aanpak wordt opgesteld om de doelstellingen van de Green Deal Zorg te halen. Het is belangrijk dat duurzaamheid en het bijbehorende beleid, bewustwording en duurzaam handelen geïntegreerd en omarmd wordt binnen de organisatie. Maar ook een toolkit met gericht materiaal en interventies voor het Green Team om de organisatie in beweging te krijgen behoort tot de mogelijkheid.
Green Team begeleiding
Soms is er binnen een organisatie niet voldoende kennis of expertise in huis om aan de slag te gaan. Voor de verschillende pijlers van de Green Deal Zorg geven wij trainingen of ondersteuning op maat, zodat het Green Team enthousiast verder kan! Een aantal voorbeelden zijn Kick-off sessies, opstellen duurzaam inkoopbeleid, bewustwordingsworkshops of trainingen op maat.
Implementatie
Daarnaast ondersteunen we bij de implementatie van de duurzame visie door draagvlak te creëren en handvatten aan te reiken. Zo zorgen we voor bewustwording en gedragsverandering bij cliënten en medewerkers.
Inspiratiesessies
Onze interactieve inspiratiesessies helpen zorgorganisaties de ‘why’ van klimaatverandering en duurzaamheid te begrijpen en om te zetten in concrete stappen. We bieden inzichten in hoe je als team, manager of bestuurder duurzaamheid een plek geeft binnen de organisatie en het gesprek hierover op een constructieve manier voert. Met praktische tools geven we handvatten om direct duurzame acties toe te passen in de dagelijkse praktijk. Zo creëren we bewustwording, stimuleren we duurzame verandering en inspireren we mensen om onderdeel te worden van de beweging naar een duurzamere zorg.
Workshops Duurzaamheid
Op een opgewekte, positieve manier de bewustmaking van medewerkers en cliënten verhogen op het gebied van duurzaam gedrag op locatie. Met een interactieve workshop met eigen ontwikkelde spellen en materialen reiken wij ze handvatten aan om zelf duurzame keuzes te maken, waar ze dat willen en kunnen.
Gedragsscans op locatie
Wij geven de locatie (medewerkers en cliënten) kennis en bewustmaking om inzicht te krijgen over het huidige duurzame gedrag. Middels advies op maat kan het hele team aan de slag met concrete tips op gebied van duurzaamheid. Thema’s zijn: energie & mobiliteit, voeding, groen & gezond, spullen & afval.
Advies aanvragen
Wil je meer weten over de mogelijkheden van het verduurzamen van jouw zorginstelling?
Vraag het aan een van onze adviseurs.
