projecten

Een energieneutrale school, SMDB geeft het goede voorbeeld

Frisse scholen

De afgelopen tijd is het belang van een goed binnenklimaat op scholen meer aan de orde gekomen.  Het draagt namelijk niet alleen bij aan een gezonde, frisse omgeving maar zorgt ook voor betere concentratie en leerprestaties in de klas. Wanneer een school een gezond binnenmilieu heeft met een laag energieverbruik, is dat een ‘Frisse School’.

Wil je als school voldoen aan de eis ‘Frisse Scholen’, dan sta je voor een flinke opgave om je binnenklimaat te verbeteren én je school tegelijk te verduurzamen. School met de Bijbel Zuilichem stond voor deze opgave: daar hebben wij 57 meter de diepte in geboord om de school zonder gas te verwarmen of verkoelen. De eerste gestimuleerd bron in Nederland! Onze modulaire ventilatiesystemen zorgen vervolgens op een gunstige manier voor een gezond binnenmilieu. Met onze oplossingen kunnen bestaande schoolgebouwen van het gas af, zonder ingrijpende renovatie. 

Ventilatie

De geplaatste ventilatie units in de school zuigen frisse buitenlucht aan en filteren met elektronische filters de gerecirculeerd lucht zodat deze niet te veel CO2 bevat. Zo voldoet de lucht aan de eis Frisse Scholen klasse B. Van veel scholen horen we dat ze daarnaast problemen ondervinden om een prettige temperatuur in de klas te behouden. In de zomers zijn lokalen te warm en in de winter juist te koud. Voor dit project in Zuilichem koppelden we daarom het ventilatiesysteem aan een warmtepomp. 

De warmtepomp onttrekt warmte of koude uit het water van de bron, welke een vrij constante temperatuur van 11 graden heeft. Voor deze bron boorden we in drie uur 57 meter de grond in. Deze laag heeft de juiste samenstelling om energie op te slaan en te onttrekken. Op 40 meter diepte zorgen we via een bronpomp en warmtewisselaar voor de overdracht van de warmte of koude naar de warmtepomp. 

Om te zorgen dat de lokalen ook in extreme situaties op temperatuur blijven, is tevens een buffervat en elektrische ketel geïnstalleerd. Verder zorgen extra zonnepanelen dat de school genoeg opwekt om aan de energievraag te voldoen en zijn de plafonds voorzien van een akoestische demping. Zo genieten de leerlingen straks van een optimale, comfortabele lesomgeving: een fijne temperatuur, prettig geluid en frisse lucht! 

Om te zorgen dat leerlingen en docenten geen overlast van de werkzaamheden ervaarden, hebben we alles tijdens de vakanties gerealiseerd. 

Meer weten? neem dan
contact op.
06 - 129 238 33

De realisatie van School met de Bijbel Zuilichem in het kort: 

 •       Eerste gestimuleerde bron in Nederland; 
 •       Gebouw dat deels uit 1957 stamt is nu energieneutraal; 
 •       Voldoet nu aan de norm norm frisse scholen klasse B; 
 •       156 zonnepanelen; 
 •       Educube ledverlichting systeem; 
 •       Roofflex systeem op het dak; 
 •       Plafonds met akoestische demping; 
 •       Decentraal ventilatiesysteem met CO– sensoren; 
 •       Warmtepomp gekoppeld aan bodembron; 
 •       Buffervat; 
 •       Elektrische ketel als back-up; 
 •       Gevelisolatie. 

 

 

In het nieuws

Bommelwaardegids

scholenopkoersnaar2030.nl

www.bommelerwaard.net

www.primaonderwijs.nl

Meer weten?

Wil je meer weten over dit project of heb je een andere vraag? Neem dan contact met ons op.

Projecten